Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Δεκέμβριος!!!

Ο μήνας Δεκέμβριος, απο το λατινικό Decem= δέκα, ήταν ο 10 ος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου, πριν την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Έχει 31 μέρες κι είναι ο πιο αγαπημένος μήνας των παιδιών!!!

Βρομαλίτης: Ονομασία της Μάνης, που πιθανόν να την πήρε λόγω της άσχημης μυρωδιάς των ψόφιων ζώων, εξαιτίας του ψύχους και της έλλειψης τροφής.


Μιλώντας για τον μήνα Δεκέμβριο λέμε για την αλλαγή της θερμοκρασίας και του καιρού και για τα ρούχα που φοράμε τον χειμώνα. 
Μπορούμε να δώσουμε πολλές ασκήσεις με το γάντι. 
Μια απο αυτές είναι να φτιάξουμε απο χαρτί ένα μεγάλο γάντι και να βάλουμε μέσα διάφορα αντικείμενα όπως μπαταρία, ψαλίδι, μπαλόνι, καραμέλα κλπ έως 10 το πολύ. Αφού βγάλουμε ένα ένα τα πράγματα που είναι μέσα στο γάντι, ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όσα αντικείμενα θυμούνται (άσκηση μνήμης) να τα μετρήσουν και να γράψουν τον αριθμό. 



Άλλη δραστηριότητα είναι να διπλώσουν ένα χαρτί Α4 στη μέση και να σχεδιάσουν το γάντι στη μια πλευρά. Το ζωγραφίζουν και μετά το κόβουν και παρατηρούν ότι επειδή όσο το έκοβαν ήταν διπλωμένο, έχουν κόψει ένα ζευγάρι γάντια και γιαυτό πρέπει να ζωγραφίσουν το 2ο γάντι όπως το άλλο. (Δραστηριότητες από ιδέες της νηπιαγωγού Μαρίας Βρεττού)


Μπορούμε να ζητήσουμε να ζωγραφίσουν το γάντι με συγκεκριμένο τρόπο πχ με γραμμές και σαλιγκαράκια πολύχρωμα (άσκηση προγραφική) ή να βάλουν την φαντασία τους να διαλέξει!


Φέρνουν τα γάντια που έχουν στο σπίτι και τα περιγράφουν ή και τα ζωγραφίζουν μετά. Ζητάμε να μετρήσουν πόsα ζευγάρια γάντια έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδάσκοντας την έννοια του σεβασμού στο νηπιαγωγείο

Θέλω να μιλήσω με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στο νηπιαγωγείο με μαθητή μου, σχετικά με το πως μαθαίνουν τα παιδιά το σεβασμό . Είναι ...