Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Μάιος



Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του έτους και έχει 31 ημέρες! Προάγγελος του καλοκαιριού, ο 3ος και τελευταίος μήνας της άνοιξης! Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Πλούταρχος πήρε το όνομά του από την νύμφη Μαία, την ομορφότερη απο τις 7 κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης και μητέρα του θεού Ερμή. Στο αττικό ημερολόγιο, στην αρχαία Ελλάδα, ταυτίζεται με τον μήνα Θαργηλιών (Β' δεκαπενθήμερο Μαϊου- Α' δεκαπενθήμερο Ιουνίου) τον 11ο μήνα του έτους, κατά τον οποίο γιορτάζονταν τα Θαργηλια, τα γενέθλια του Θεού Απόλλωνα. Το όνομά του πήρε από την σύνθεση των λέξεων θέρειν και Ήλιος, δηλαδή θερμαίνει ο ήλιος.

 Οι ονομασίες που επιλέχτηκαν για τον μήνα Μάιο στη παρούσα δημοσίευση, έχουν σχέση κυρίως με την βλάστηση και την αναγέννηση της φύσης! Τα λουλούδια ανθίζουν, τα δέντρα καρποφορούν, όλη η πλάση γιορτάζει! Πράσινος και Λούλουδος γιατί η φύση πρασινίζει και ανθίζουν τα λουλούδια. Τριανταφυλλάς ονομάστηκε από τους Θρακιώτες, προσωνύμιο του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, που γιορτάζει 8 Μαίου και τα τριαντάφυλλα είναι από τα κυριότερα λουλούδια του μήνα αυτού! Στον Πόντο τον λένε Καλομήνα, αφού κάνει πάντα καλό καιρό και η θερμοκρασία ανεβαίνει! Φουσκοδέντρης γιατί τα δέντρα ¨φουσκώνουν¨από τους καρπούς που έχουν ωριμάσει. Κερασάρης και Κερασινός λέγεται στην Μακεδονία, γιατί ωριμάζουν τα κεράσια! Πενταδείλινος γιατί έχει μεγαλώσει η μέρα και διαρκεί πιο πολύ από την νύχτα. Και Μαγιάπριλος, γιατί τους δύο αυτούς μήνες ανθίζουν τα λουλούδια και μοιάζουν μεταξύ τους γιαυτό!

Οι πληροφορίες για αυτήν την δημοσίευση είναι από τις εξής ιστοσελίδες:

Λαϊκή παράδοση           e-istoria.com          Homo Universalis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδάσκοντας την έννοια του σεβασμού στο νηπιαγωγείο

Θέλω να μιλήσω με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στο νηπιαγωγείο με μαθητή μου, σχετικά με το πως μαθαίνουν τα παιδιά το σεβασμό . Είναι ...