Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Πάσχα στο νηπιαγωγείο


Δραστηριότητες πάνω σε πασχαλινά παραμύθια από το διαδίκτυο:

Παραμύθια για το Πάσχα

1ο βιβλίο
1η δραστηριότητα:
Παραμύθι που μπορείς να δεις και να ακούσεις:
«Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα» , του συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη.
Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο θα μπορείς να διαβάσεις ή να ακούσεις το παραμύθι
2η δραστηριότητα:
Αφού διαβάσεις το παραμύθι ακόνισε την μνήμη σου απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:
   1.     Τι χρώματα έχει η πασχαλίτσα;
   2.     Ποιόν συνάντησε πρώτο και ποίον τελευταίο η πασχαλίτσα;
   3.     Τι έψαχνε να βρει η πασχαλίτσα;
   4.     Πώς έλεγαν τον αστροναύτη;
   5.     Πού βρήκε τελικά η πασχαλίτσα την βούλα;
   6.     Όπως ο ελέφαντας έγινε πασχαλίτσα κι η πασχαλίτσα ελέφαντας, εσύ τι θα ήθελες να γίνεις με έναν μαγικό τρόπο;
3η δραστηριότητα:
Ζωγράφισε σε ένα χαρτί τον γάμο του ελέφαντα με την πασχαλίτσα!
4η δραστηριότητα:
Φτιάξε έναν ελέφαντα ή μια πασχαλίτσα ή και τα 2 άμα κάνεις κέφι! Μπορείς να το κάνεις με ότι υλικό έχεις στο σπίτι: χαρτόνια κάθε είδους, πλαστελίνη, άχρηστα υφάσματα, κουμπιά- φασόλια- μακαρόνια και μετά ζωγράφισέ τα με τέμπερα, καπάκια και ότι άλλο κατεβάσει η φαντασία σου!
2ο βιβλίο
1η δραστηριότητα:
«Λίτσα η πασχαλίτσα», του συγγραφέα Antoon Krings.
Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο θα μπορείς να ακούσεις το παραμύθι:
2η δραστηριότητα:
Πάρε το δικό σου ραβδί (οτιδήποτε θυμίζει ραβδί πχ ένα στυλό με μια κορδέλα δεμένη στην μια άκρη του) και μεταμόρφωσε όλα τα λούτρινα στο δωμάτιό σου!
Πόσα λούτρινα έχεις; Μέτρησέ τα και γράψε τον αριθμό σε ένα χαρτί. Στόλισέ τον με ότι θες όπως ζωγραφιές, αυτοκόλλητα, κορδέλες κλπ.
3η δραστηριότητα:
Βάλε τα λούτρινα κουκλάκια σου σε μία σειρά πάνω στο κρεβάτι σου. Βάλε μπροστά από κάθε κουκλάκι ένα πιάτο από τα κουζινικά σου, ή ένα αυτοκινητάκι ή ένα καλαμάκι!… Έφτασαν όλα τα αντικείμενα που έβαλες για όλα τα κουκλάκια; Γιατί;
Όταν τελειώσεις την δραστηριότητα αυτή, είναι πολύ σημαντικό να τακτοποιήσεις όλα τα πράγματα στη θέση τους, γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!!!
4η δραστηριότητα:
Νόμιζες ότι θα την γλίτωνες χωρίς ζωγραφιά; Γελάστηκες… Ήρθε η ώρα να ζωγραφίσεις ότι σου άρεσε πιο πολύ από αυτήν την ιστορία! Ξεδίπλωσε το ζωγραφικό σου ταλέντο!

Πασχαλινό παιχνίδι προμαθηματικών

Το παιχνίδι που προτείνεται για το Πάσχα, είναι στην ουσία μια άσκηση μαθηματικών εννοιών, που υπό κανονικές συνθήκες δουλεύεται στην τάξη μαζί με τα παιδιά. Η δυνατότητα απεικόνισης της δραστηριότητας αυτής, σας δίνει την ευκαιρία να το δουλέψετε από το σπίτι με τα παιδιά σας!
Αυτό το παιχνίδι συμπεριλαμβάνει πολλές μαθηματικές έννοιες όπως αρίθμηση, σειροθέτηση, αντιστοίχιση, πρόσθεση, αφαίρεση, συμπερίληψη.



Εικόνες από το παιχνίδι

Οι ερωτήσεις κάτω από κάθε εικόνα, έχουν στόχο να προβληματίσουν το νήπιο ή προνήπιο, ώστε να βρει την λύση μετρώντας, συγκρίνοντας μεγέθη και ποσότητες κα.
Επειδή το παιχνίδι έχει πολλές σελίδες και κάποιο παιδί μπορεί να κουραστεί από το πλήθος των ερωτήσεων (κάποιες σελίδες έχουν 4 ερωτήσεις), καλό θα είναι όταν δεν θέλει να συμμετέχει άλλο, να το κλείσετε και να συνεχίσετε άλλη μέρα!
Καλό θα ήταν, εάν το παιδί δυσκολεύεται να βρει την απάντηση, να το καθοδηγήσετε διακριτικά, μετρώντας μαζί του ή δίνοντας περισσότερο χρόνο ή φέρνοντας μπροστά του αντικείμενα για να μετράει αντίστοιχα. Μην του προσφέρετε έτοιμη την απάντηση, για να προσπαθήσει να λειτουργήσει η σκέψη του με τις παραπάνω έννοιες που αναφέραμε.
Θα μπορούσατε να κόψετε κι εσείς αυγά και αυγοθήκες όπως στις αντίστοιχες εικόνες, και να δημιουργήσετε μπροστά στο παιδί τις συνθήκες του παιδιού. Ειδικά, αν πρόκειται για προνήπιο, θα βοηθήσει πολύ.
Για να δείτε το παιχνίδι με τα πασχαλινά αυγά πατήστε ΕΔΩ!

Πατρόν πασχαλινού καλαθιού και αυγοθήκης
















Το γράμμα  Λλ 
όπως λέμε Λαμπρή, η άλλη ονομασία του Πάσχα!









1)    Δες το βίντεο «Ένα γράμμα μια ιστορία- Γράμμα , το λαχανιασμένο λεωφορείο» της Σοφίας Μαντούβαλου, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=FlvEwwhwQ68

2)    Την ιστορία για να την διαβάζεις όποτε θέλεις από τον παρακάτω σύνδεσμο: Ένα γράμμα μια ιστορία

3)    Ψάξε και βρες αντικείμενα μέσα στο σπίτι που αρχίζουν από την φωνούλα Λλ. Ένας μεγάλος θα γράφει σε ένα χαρτί όποιο αντικείμενο εντοπίζεις. (Αφήστε κενό χώρο δίπλα σε κάθε όνομα αντικειμένου για την δραστηριότητα νο 4!)

4)    Ήρθε η ώρα για ζωγραφική! Δίπλα σε κάθε αντικείμενο που έγραψε το όνομά του ο μεγάλος «βοηθός» σου,  ζωγράφισέ το!
Αυτό που έφτιαξες θα το φυλάξεις σε ένα φάκελο με τις ζωγραφιές σου ή τοιχοκόλλησέ το δίπλα στο Π της προηγούμενης εβδομάδας!

5)    Ώρα παντομίμας! Σκεφτείτε μια λέξη από την φωνούλα Λλ και προσπαθήστε με τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου να το βρείτε μέσα από κινήσεις παντομίμας!!!! Κανόνας του παιχνιδιού: έχει μόνο 3 ευκαιρίες ο καθένας! Καλή σας διασκέδαση!

Σχεδιάζω ζωάκια που έχουν σχέση με το Πάσχα

           Δες στα παρακάτω βίντεο πώς να σχεδιάσεις τα ζωάκια που έχουν σχέση με το Πάσχα.
     Διάλεξε όποιο θέλεις να σχεδιάσεις και να ζωγραφίσεις!

    ·       Πώς να σχεδιάσεις έναν λαγό!:




   ·       Πώς να σχεδιάσεις μία κότα:


   ·       Πώς να σχεδιάσεις ένα πρόβατο:


Γράμμα Ππ όπως Πάσχα





Και το γράμμα Ππ όπως λέμε Πάσχα!









 1)    Δες το βίντεο «Ένα γράμμα μια ιστορία- Γράμμα Π, Η πολυλογού παντόφλα» της Σοφίας Μαντούβαλου, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=djrnM4Qsz3w
2)    Ψάξε και βρες αντικείμενα μέσα στο σπίτι που αρχίζουν από την φωνούλα Π. Ένας μεγάλος θα γράφει σε ένα χαρτί όποιο αντικείμενο εντοπίζεις. (Αφήστε κενό χώρο δίπλα σε κάθε όνομα αντικειμένου για την δραστηριότητα νο 3!)
3)    Ήρθε η ώρα για ζωγραφική! Δίπλα σε κάθε αντικείμενο που έγραψε το όνομά του ο μεγάλος «βοηθός» σου,  ζωγράφισέ το! Αυτό που έφτιαξες θα το φυλάξεις σε ένα φάκελο με τις ζωγραφιές σου ή τοιχοκόλλησέ το!
4)    Ώρα παντομίμας! Σκεφτείτε μια λέξη από Π και προσπαθήστε με τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου να το βρείτε!!!! Κανόνας του παιχνιδιού: έχει μόνο 3 ευκαιρίες ο καθένας! Καλή σας διασκέδαση!
Εδώ και η ιστορία για να την διαβάζεις όσο συχνά θέλεις! Τι θα έλεγες να την μάθαινες κι απέξω;  Ένα γράμμα μια ιστορία
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25 Μαρτίου Δραστηριότητες

 Μια πρωτότυπη κι λιγο πιο ελεύθερη κατασκευή για την επέτειο του 1821 είναι η παρακάτω: Τα παιδια είδαν εικόνες ενδυμασίας της 'Αμαλίας...