Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Επέτειος Πολυτεχνείου

Για το Πολυτεχνείο ξεκινήσαμε ανάγνωση βιβλίων, κατασκευές, ακρόαση βίντεων στο διαδίκτυο!
Για βιβλία προτείνονται τα εξής:

 Ξεκινήσαμε με το "στο δάσος", προσπαθώντας να παραλληλίσουμε την κουκουβάγια με τον αρχηγό ενός κράτους που έχει Δημοκρατία και τον Έλεφα με έναν δικτάτορα που έφερε τη δικτατορία στο δάσος. Έτσι, έγινε μια πρώτη προσέγγιση στις έννοιες και θα συνεχίσουμε σιγά σιγά πριν μπούμε στην πραγματική ιστορία του Πολυτεχνείου. Μετά, ζωγράφισαν ότι τους άρεσε πιο πολύ από την ιστορία:


 Θα συνεχίσουμε με το βιβλίο ¨Η κυρά Δημοκρατία", προχωρώντας βαθύτερα στην αντίθεση των δυο εννοιών. Δημιουργούμε και ένα σχεδιάγραμμα όπου βάζουμε κάτω από τις λέξεις Δημοκρατία και Δικτατορία ότι ταιριάζει (πχ ελευθερία, αγάπη, σεβασμός, καταπίεση κα)



Τελευταίο, θα διαβάσουμε το βιβλίο "Ηεξέγερση του Πολυτεχνείου" και με αυτήν την ευκαιρία θα δείξουμε το εποπτικό υλικό μας και θα εστιάσουμε σε ότι θεωρούμε πιο σημαντικό.

Σαν κατασκευές, φτιάξαμε ένα ατομικό πανώ με το κλασικό σύνθημα "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία" από φωτοτυπημένο χαρτί Α4 το οπίο τα παιδιά έκοψαν και σχημάτισαν τα γράμματα. Άλλος μπορεί να θελήσει να γράψουν τα παιδιά με αντιγραφή, αλλά αυτό είναι θέμα της κάθε νηπιαγωγού ή κάθε τάξης(πόσο προχωρημένο είναι το τμήμα, αναλογία νηπίων- προνηπίων κα). Μετά κολλήσαμε κομμένα χαρτάκια οντουλέ δεξιά και αριστερά και ιδού το αποτέλεσμα:
 

Μια δεύτερη κατασκευή, είναι το περιστέρι! Φέτος διαλέξαμε ένα περιστέρι που θα έχει πάνω του ένα γαρύφαλλο και θα είναι στερεωμένο σε γλωσσοπίεστρο. Πιο μπελαλίδικο το γαρύφαλλο, γιατί θέλει δουλειά και από την νηπιαγωγό, εαν αποφασίσει να το κάνει μόνη της. Θα χρειαστούμε λευκό χαρτί Α4 και ένα πατρόν περιστέρι, κόλλα υγρή, γλωσσοπίεστρα, πράσινο σύρμα πίπας κομμένο στη μέση, κόκκινο γκοφρέ χαρτί κομμένο λωρίδες , χαρτοταινία κι ένα ψαλίδι.
 Τα παιδιά έκοψαν τα περιστέρια κι έγραψαν όνομα με μολύβι για να μην είναι έντονη η αντίθεση με το άσπρο χαρτί. Στερεώσαμε τα γλωσσοπίεστρα με υγρή κόλλα.
 Κατασκευασαμε τα γαρύφαλλα τυλίγοντας λεπτές λωρίδες γύρω από το σύρμα πίπας στερεώνοντας με χαρτοταινία στη βάση του. Μετά ψαλιδίζουμε κάθετα το λουλούδι ώστε να θυμίζει τριαντάφυλλο.

Το τελειωτικό αποτέλεσμα θα το ανεβάσουμε αύριο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή μας! 

κατασκευή: Ανθρωπάκι με πανό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδάσκοντας την έννοια του σεβασμού στο νηπιαγωγείο

Θέλω να μιλήσω με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στο νηπιαγωγείο με μαθητή μου, σχετικά με το πως μαθαίνουν τα παιδιά το σεβασμό . Είναι ...