Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Η Πρωτομαγιά με απλά λόγια για μικρά παιδιά!

Το παρακάτω κείμενο είναι μια προσπάθεια για να εξηγήσουμε με απλό τρόπο στα μικρά παιδιά του Νηπιαγωγείου και ίσως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, λίγα ουσιώδη πράγματα για την σημασία της εργατικής πρωτομαγιάς. Για τα προνήπια και νήπια, είναι δύσκολες οι έννοιες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους συλλογικούς αγώνες, την διεκδίκηση δικαιωμάτων κλπ. Όμως, με χρήση πολύ απλών λέξεων και σύντομη διήγηση, μπορούμε να τους περάσουμε το βασικό νόημα της ημέρας. Ελπίζω αυτή η ανάρτηση να σας φανεί χρήσιμη. Καλή Πρωτομαγιά σε όλους! 


"Καλημέρα παιδιά! Καλή Πρωτομαγιά σε μικρά και μεγάλα παιδιά!!!
Η 1η Μέρα του Μάη, του 5ου μήνα του έτους, είναι η γιορτή των λουλουδιών και η ημέρα των εργατών!
Ονομάζεται μήνας των λουλουδιών, γιατί είναι ο μήνας που όλη η πλάση ανθίζει! Υπέροχα, πολύχρωμα λουλούδια ανοίγουν τα πέταλά τους και ομορφαίνουν τον κόσμο… Γιαυτό φτιάχνουμε και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, έθιμο που κρατάει από την αρχαία Ελλάδα! Η ευωδία τους ευφραίνει την μυτούλα μας, αν και πολλές φορές η γύρη μας γαργαλάει τα ρουθούνια και φταρνιζόμαστε… Ααααψού!!!!!!! Μη φοβάστε, δεν αρρωστήσατε! Είναι κάποια αλλεργία από τα λουλούδια, τα δέντρα και γενικά απ΄όλα τα φυτά!
Η εικόνα είναι από την ιστοσελίδα "Φως": https://tinyurl.com/y7gnm9c7

Η Πρωτομαγιά, όμως, είναι και μια πολύ σημαντική ημέρα για όσους εργάζονται. Θα παρατηρήσεις ότι οι μεγάλοι δεν δουλεύουν σήμερα. Είναι ημέρα αργίας όπως λέμε. Αν και υπάρχουν κάποιες δουλειές που δεν κλείνουν ποτέ λόγω αργίας, όπως αστυνομικοί, γιατροί, νοσοκόμοι, καθαριστές στα νοσοκομεία, πυροσβέστες, σερβιτόροι και άλλοι, γιατί πρέπει και αυτήν την ημέρα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον κόσμο. Γενικά όμως, για τα μαγαζιά, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία και πολλές άλλες δουλειές είναι κλειστά και μέρα αργίας.
Κι αυτό γιατί γιορτάζουν την ημέρα αυτή, που πριν πολλά πολλά χρόνια, σε μια πόλη της Αμερικής που λέγεται Σικάγο, είχε γίνει κάτι πολύ σημαντικό. Εκείνα τα χρόνια, οι εργάτες που δούλευαν στα εργοστάσια, αλλά και σε πολλές άλλες δουλειές, δούλευαν πάρα πολύ…. Δούλευαν πολλές ώρες. Σχεδόν όλη μέρα δούλευαν και τις Κυριακές ακόμα! Που χρόνος για ξεκούραση και άδεια…. Ο κόσμος υπέφερε πολύ, γιατί οι εργοδότες του, δηλαδή οι άνθρωπου που τους έδιναν δουλειά, τους εκμεταλλεύονταν και δεν τους φερόντουσαν καλά. Οι άνθρωποι όμως, έχουν δικαίωμα να δουλεύουν αλλά και να ξεκουράζονται όσο χρειάζονται, ώστε να ζουν καλά. Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, το έχετε ακούσει;
Έτσι λοιπόν, κάποιοι εργάτες ένιωσαν αγανακτισμένοι με αυτήν την κατάσταση και διαμαρτυρήθηκαν! Ξεσηκώθηκαν! Πρωτάκουστο για την εποχή! Διεκδίκησαν, δηλαδή ζήτησαν επειδή το άξιζαν, να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα! Μοίρασαν δηλαδή τις ώρες της ημέρας σε τρία κομμάτια και είπαν:

8 ώρες εργασία, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος και 8 ώρες ύπνος!

Και διεκδίκησαν και το δικαίωμα να μην δουλεύουν την Κυριακή!
Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν εύκολα…  ‘Όπως σε κάθε αγώνα για να βγει νικητής το δίκιο, κάποιοι άνθρωποι θυσιάζονται, έτσι έγινε και την Πρωτομαγιά. Στο τέλος, όμως, το δίκιο βγήκε νικητής και οι εργάτες κέρδισαν αυτό που ζητούσαν, αυτό που ήταν δικαίωμά τους! Και σιγά σιγά, αυτή η νίκη πήγε σε όλα τα κράτη, σε όλες τις πόλεις, σε όλα τα χωριά του κόσμου!
Η εικόνα είναι από το ιστολόγιο "2ου Γυμνασίου Σύρου": https://tinyurl.com/y9zmsa63

Και η 1η μέρα του  Μάη, εκτός από γιορτή των λουλουδιών λέγεται έκτοτε και εργατική Πρωτομαγιά! Για να θυμόμαστε την ομορφιά της φύσης, αλλά και των ανθρώπων, που αν ενωθούν όλοι μαζί κερδίζουν πολλά πράγματα…."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδάσκοντας την έννοια του σεβασμού στο νηπιαγωγείο

Θέλω να μιλήσω με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στο νηπιαγωγείο με μαθητή μου, σχετικά με το πως μαθαίνουν τα παιδιά το σεβασμό . Είναι ...