Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Άνοιξη στο νηπιαγωγείο!

 Ανοιξη:

Μιλάμε για τις ονομασίες του Μαρτίου

Μαθαίνουμε τον μύθο της Περσεφόνης :

Ο μύθος με ερωτήσεις και σύνδεση με τα συναισθήματα από το κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης 

Ο μύθος στην Νηπιοχώρα

Η αρπαγή της Περσεφόνης στο youtube με ωραία εικονογράφηση 

Η αρπαγή της Περσεφόνης στο youtube από τον Σαββόπουλο

Ο μύθος της Κλυτίας (ηλιοτρόπιο)

Μιλάμε για τα έντομα 

Αυτές τις μέρες μαθαίνουμε για τα έντομα που ζουν στην φύση και τα παιδιά πάντα τα παρατηρούν την άνοιξη στην αυλή και στην εξοχή! Λέμε για τον κύκλο της ζωής των εντόμων, με την πεταλούδα, για τα μυρμήγκια, τις μέλισσες κλπ.


Ένα πολύ ωραίο βιβλίο που έτυχε να υπάρχει στο σχολείο μας με τίτλο ΄Κέλυ η μικρή σφήκα΄, έγινε η αφορμή να συζητήσουμε για τα έντομα και για τα συναισθήματα και την δημιουργία υγιών σχέσεων μεταξύ των παιδιών. 
Η Κέλη είναι μια σφήκα διαφορετική από τις άλλες γιατί είναι κατάμαυρη! Έχει βάλει στόχο να αποκτήσει ρίγες με κάθε τρόπο! Η Αφελίς, μια άλλη σφήκα, την κοροϊδεύει και τα άλλα έντομα την βοηθάνε να πραγματοποιήσει το όνειρό της! Επειδή είναι πολυσέλιδο παραμύθι το διαβάζουμε κεφάλαιο- κεφάλαιο και συζητάμε τα σημεία που μας ενδιαφέρουν κάθε φορά. Είναι η τέλεια αφορμή για να θίξουμε θέματα όπως: αποδοχή, διαφορετικότητα, θέματα σχολικού εκφοβισμού, φιλία, στοχοθεσία και στοχοπροσήλωση. Ολοκληρώνοντας κάθε μέρα και ένα κεφάλαιο, διαπίστωσα πόσο τους άρεσε η ιστορία και πως με τη συζήτηση μπόρεσαν να κατανοήσουν την ροή της μεγάλης ιστορίας, αλλά και τις έννοιες ή τις αξίες που ήθελα σαν εκπαιδευτικός να τονίσω στα παιδιά. Εστιάσαμε στην τροποποίηση της συμπεριφοράς της σφήκας Αφελίς, που στο τέλος μετανιώνει και ζητάει συγνώμη και έκτοτε χρησιμοποιούμε την φράση: "Μπορείς να διορθώσεις την συμπεριφορά ή την πράξη σου", σε ανάλογες περιπτώσεις.

Εργασία με αφορμή το παραμύθι



Εργασία με αφορμή το παραμύθι


Το στεφάνι της Πρωτομαγιάς, από χάρτινο πιάτο κομμένο που βάψαμε καφέ, τα λουλούδια και τα φύλλα απο αφρώδες υλικό. 
Η κατασκευή της μέλισσας έγινε με κανσόν κίτρινο, μαύρο γλασέ, που έκοψαν μόνα τους τα παιδιά , και χαρτί χοντρό άσπρο (από χάρτινο πιάτο που περίσσεψε) τα φτερά!


Μελισσάκια απο πλαστελίνη

Λιβελλούλες
Οι λιβελλούλες μας είναι από γλωσσοπίεστρο, χαρτόνι αφρώδες γυαλιστερό και χρωματιστό κανσόν! Και οι κάμπιες μας από γλωσσοπίεστρο και πομ-πον!!!


Κάμπιες






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδάσκοντας την έννοια του σεβασμού στο νηπιαγωγείο

Θέλω να μιλήσω με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στο νηπιαγωγείο με μαθητή μου, σχετικά με το πως μαθαίνουν τα παιδιά το σεβασμό . Είναι ...