Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαδρομές του Νερού στην Αθήνα!

Παρακολούθησα μια πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα στα πλαίσια του σεμιναρίου «Η διαχείριση του νερού στην Αττική από την αρχαιότητα έως σήμερα», στην οποία διαπίστωσα μια διαφορετική διάσταση προσέγγισης της θεματικής ενότητας "ΝΕΡΟ" στο νηπιαγωγείο. Αφορά στην ιστορική διαδρομή της υδροδότησης της Αττικής. 

Ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, μάθαμε ότι ο Πειραιάς είχε πρόβλημα εύρεσης πόσιμου νερού. Στην αρχή, κατασκεύασαν πηγάδια, αλλά δεν επαρκούσαν. Την περίοδο της τυραννίδας του Πεισίστρατου ξεκίνησαν τα πρώτα έργα υδροδότησης της Αττικής, που ξεκινούσαν από τον Υμηττό με κατάληξη στα διάφορα σημεία της πόλης στις δημόσιες κρήνες. Οι κρήνες, τόπος κοινωνικής συνάντησης και για τις γυναίκες, που δεν είχαν πολλές ευκαιρίες δικαιολογημένης εξόδου από τις οικίες τους στα αρχαία χρόνια, διακοσμούνταν με κεφαλές λεόντων και σε ένα αρχαίο αγγείο υπάρχει η κεφαλή γαϊδουριού! 

Στην Αττική υπήρχαν πέντε ποτάμια: ο ποταμός Ασωπός, ο Ερασινός, ο  Ηριδανός, ο Ιλισσός και ο Κηφισός. Εμείς είδαμε κομμάτια του ποταμού Ηριδανού στον αρχαιολογικό χώρο Κεραμεικού και στον σταθμό Μετρό στο Μοναστηράκι πάνω στην πλατεία, αλλά και κάτω στον σταθμό. Επιπλέον, είδαμε και τα δημόσια λουτρά και τα υπόλοιπα αρχαία του Κεραμεικού, όπως και το υπέροχο μουσείο του. Ο Ηριδανός περνάει πλέον υπογείως της Αθήνας και την διαδρομή του θα την δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

  tovima.gr - Ενα ποτάμι κάτω από τα πόδια μας: Οπου δεν βλέπεις το ποτάμι, το ακούς. Οχι όλοι βέβαια. Εκείνοι, των οποίων τα σπίτια βρίσκονται πάνω από την υπόγεια πορεία του, μπορούν να μιλήσουν ...

Μετά, επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο και το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το οποίο συνδέεται με το πέρασμα του ποταμού Ιλισσού. Το ένα του κτίριο, ήταν το μέγαρο της Δούκισσας Πλακεντίας. Στον τεράστιο κήπο που διαθέτει, βρίσκεται μια φρεατοδεξαμενή με μεγάλο βάθος, η οποία δεν είναι γνωστό εάν ήταν πηγάδι ή συνδεόταν με κάποιο άλλο δίκτυο. Το ενδιαφέρον είναι, ότι ετοιμάζεται σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (που αφορά το νερό) για τα σχολεία, τα οποία επισκέφτονται δωρεάν το Μουσείο και ότι ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Λύκειο που δίδασκε ο Αριστοτέλης κι έτσι συνδυάζεται η αρχαιότητα με τα ρωμαϊκά, βυζαντινά χρόνια.

Για το λύκειο του Αριστοτέλη δες εδώ

Παρακάτω θα βρείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των χώρων που επισκεφτήκαμε ή σχετικά:
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
E-Book Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς
Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Κατάλληλο για πληροφοριακό και εποπτικό υλικό:
Ιστορική αναδρομή Ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ)
Υδραγωγεία της Αρχαιότητας
Λίμνες και ποτάμια της Αττικής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρτιος

Ο Μάρτιος, ο 1ος μήνας της Άνοιξης και ο 3ος όλου του χρόνου, σύμφωνα  με το Γρηγοριανό ηερολόγιο. Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο αντιστοιχεί με το μισό του 8ου μήνα Ανθεστηρίωνα και το 1ο μισό του Ελαφηβολιώνα, ενώ στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο 1ος μήνας του χρόνου! Έχει πάρει το όνομά του από τον θεό του πολέμου Mars (Άρης) κι έχει 31 ημέρες! Κανονικά η άνοιξη μπαίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και στην ελληνική λαογραφία έχουμε το έθιμο της χελιδόνας ! Βαγγελιώτης: από τον εορτασμό του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου Γδάρτης- Πεντάγνωμος: λόγω των καιρικών φαινομένων Φυτευτής: θεωρείται καταλληλότερος μήνας για να φυτεύουμε δένδρα Πουλιαντέρης: τα πουλιά έρχονται στη χώρα μας για να αναπαραχθούν Τραγούδια για τον Μάρτιο: Μάρτιος- Ορφέας Περίδης Τα κάλαντα του Μάρτη     Τα κάλαντα του Μάρτη 2 Να η άνοιξη- Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Σεπτέμβριος

Ο 9ος μήνας του ημερολογίου μας έχει 30 ημέρες και πήρε την ονομασία του από το λατινικό septem που σημαίνει επτά, γιατί στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο έβδομος μήνας. Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει πάρει από τον λαό κάποιες ονομασίες: Σταυρίτης από την θρησκευτική γιορτή της Ύψωσης Του Σταυρού στις 14 Σεπτέμβρη, μέρα κατά την οποία μοιράζεται βασιλικός στις εκκλησίες που ονομάζεται και "σταυρολούλουδο". Τρυγητής γιατί είναι ο μήνας του τρύγου των αμπελιών. Πετμεζάς , από το πετιμέζι που παρασκευάζουν αυτόν το μήνα. Σποράρης , που είναι ποντιακή ονομασία, λόγω της σποράς ορισμένων δημητριακών, οσπρίων και λαχανικών. Σκεπαστής  θα συμπληρωθεί σύντομα το πεδίο Ορτυκολόγος επειδή περνάνε από την χώρα μας τα ορτύκια που αποδημούν.

Φεβρουάριος ονομασίες

 Ο Φεβρουάριος, ο 2ος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την λατινική λέξη februare: εξαγνίζω.  Ο ελληνικός λαός του έχει δώσει διάφορες ονομασίες. Φλεβάρης, λόγω της δημιουργίας υπόγειων ρευμάτων νερού από τις ασταμάτητες βροχές, παρομοιάζοντάς τα με τις φλέβες του ανθρώπινου σώματος. Λησμονιάρης γιατί αν ξεκινήσει να βρέχει ξεχνάει να σταματήσει. Φλιάρης (χλιαρός)  Λέγεται Άι - Τρύφωνας, από την θρησκευτική γιορτή.  Κουτσοφλέβαρος, μικρός ή κουτσός γιατί έχει τις λιγότερες μέρες από όλους τους μήνες, 28 ή 29. Αλλά και Κούντουρον (Πόντος) που σημαίνει κομμένη ουρά, για τον ίδιο λόγο. Κλαδευτής γιατί κλαδεύουν τα δέντρα και μεθυσμένος γιατί θεωρείται ότι δεν ξέρει τι κάνει. Πηγές: elniplex http://users.sch.gr/vaxtsavanis/fevrouarios.html https://www.sansimera.gr/articles/500/178 https://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/45912