Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεκέμβριος!!!

Ο μήνας Δεκέμβριος, απο το λατινικό Decem= δέκα, ήταν ο 10 ος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου, πριν την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Έχει 31 μέρες κι είναι ο πιο αγαπημένος μήνας των παιδιών!!!

Βρομαλίτης: Ονομασία της Μάνης, που πιθανόν να την πήρε λόγω της άσχημης μυρωδιάς των ψόφιων ζώων, εξαιτίας του ψύχους και της έλλειψης τροφής.


Μιλώντας για τον μήνα Δεκέμβριο λέμε για την αλλαγή της θερμοκρασίας και του καιρού και για τα ρούχα που φοράμε τον χειμώνα. 
Μπορούμε να δώσουμε πολλές ασκήσεις με το γάντι. 
Μια απο αυτές είναι να φτιάξουμε απο χαρτί ένα μεγάλο γάντι και να βάλουμε μέσα διάφορα αντικείμενα όπως μπαταρία, ψαλίδι, μπαλόνι, καραμέλα κλπ έως 10 το πολύ. Αφού βγάλουμε ένα ένα τα πράγματα που είναι μέσα στο γάντι, ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όσα αντικείμενα θυμούνται (άσκηση μνήμης) να τα μετρήσουν και να γράψουν τον αριθμό. 



Άλλη δραστηριότητα είναι να διπλώσουν ένα χαρτί Α4 στη μέση και να σχεδιάσουν το γάντι στη μια πλευρά. Το ζωγραφίζουν και μετά το κόβουν και παρατηρούν ότι επειδή όσο το έκοβαν ήταν διπλωμένο, έχουν κόψει ένα ζευγάρι γάντια και γιαυτό πρέπει να ζωγραφίσουν το 2ο γάντι όπως το άλλο. (Δραστηριότητες από ιδέες της νηπιαγωγού Μαρίας Βρεττού)


Μπορούμε να ζητήσουμε να ζωγραφίσουν το γάντι με συγκεκριμένο τρόπο πχ με γραμμές και σαλιγκαράκια πολύχρωμα (άσκηση προγραφική) ή να βάλουν την φαντασία τους να διαλέξει!


Φέρνουν τα γάντια που έχουν στο σπίτι και τα περιγράφουν ή και τα ζωγραφίζουν μετά. Ζητάμε να μετρήσουν πόsα ζευγάρια γάντια έχουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νοέμβριος ονομασίες

Ο μήνας Νοέμβριος πόρε το όνομά του από την λατινική λέξη novem = εννέα, γιατί ήταν ο 9ος μήνας του δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου. Στο δικό μας, το γρηγοριανό ημερολόγιο, είναι ο ενδέκατος μήνας και τελευταίος μήνας του φθινοπώρου. Ερμηνεία: Βροχάρης από τις συχνές βροχές Ανακατωμένος, από τις άστατες καιρικές συνθήκες Σκιγιάτης ή Χαμένος, από τις περισσότερες ώρες που κρατάει η νύχτα από την ημέρα και περιορίζει τις αγροτικές ώρες δουλειάς που χάνονται. Σπορίτης, από την σπορά των δημητριακών κι οσπρίων. Κρασομηνάς, επειδή είναι ο μήνας που ανοίγουν τα κρασιά. Μπρουμάρης, απο την μπρούμα, ομίχλη και Παχνιστής, από την πάχνη που δημιουργείται τα πρωϊνά από το κρύο και την υγρασία. ΠΗΓΕΣ: http://www.sansimera.gr/articles/500/187 http://www.libver.gr/%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%AC%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5/ http://www.mati

Ξεκινάμε στο νηπιαγωγείο!!!

 Δραστηριότητες για την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο Ο Σεπτέμβριος είναι πολύ σημαντικός μήνας για την προσαρμογή των μαθητών στο πρώτο σχολικό περιβάλλον, αλλά και των παιδιών που φοίτησαν στον παιδικό σταθμό, μιας και το νηπιαγωγείο είναι σχολείο με περισσότερες απαιτήσεις και διαφορετική δομή από τους παιδικούς σταθμούς. Πέραν από τα παιχνίδια προσαρμογής, συζήτηση των σχολικών κανόνων και την γνωριμία με το χώρο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές, στο άρθρο προτείνονται κάποιες ιδέες για φύλλα εργασίας που συνοδεύουν όλα τα παραπάνω.  Κλασική εργασία της πρώτης εβδομάδας του νηπιαγωγείου είναι να ζητήσουμε  από τους μαθητές μας να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους. Αυτή η εργασία μπορεί να δίνεται και ανά τρίμηνο, σαν δείκτης προόδου της γραφής και εικαστικής δραστηριότητας. Το "σχολείο των ζώων" είναι ομαδική εργασία με αφορμηση από το σχετικό παραμύθι.  Ξεχωρίζω το αρχικό γράμμα του ονόματος μου.  Η εργασία είναι χειρόγραφη από τη νηπιαγωγό.  Μια εναλλακτική ιδέα για ν

Μάρτιος

Ο Μάρτιος, ο 1ος μήνας της Άνοιξης και ο 3ος όλου του χρόνου, σύμφωνα  με το Γρηγοριανό ηερολόγιο. Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο αντιστοιχεί με το μισό του 8ου μήνα Ανθεστηρίωνα και το 1ο μισό του Ελαφηβολιώνα, ενώ στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο 1ος μήνας του χρόνου! Έχει πάρει το όνομά του από τον θεό του πολέμου Mars (Άρης) κι έχει 31 ημέρες! Κανονικά η άνοιξη μπαίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και στην ελληνική λαογραφία έχουμε το έθιμο της χελιδόνας ! Βαγγελιώτης: από τον εορτασμό του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου Γδάρτης- Πεντάγνωμος: λόγω των καιρικών φαινομένων Φυτευτής: θεωρείται καταλληλότερος μήνας για να φυτεύουμε δένδρα Πουλιαντέρης: τα πουλιά έρχονται στη χώρα μας για να αναπαραχθούν Τραγούδια για τον Μάρτιο: Μάρτιος- Ορφέας Περίδης Τα κάλαντα του Μάρτη     Τα κάλαντα του Μάρτη 2 Να η άνοιξη- Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου