Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Νηπιαγωγείο!

Προτεινόμενο χριστουγεννιάτικο παραμύθι: "Σώστε τη γη"

Ένα εξαιρετικό και έξω απο τα συνηθισμένα παραμύθια για τα Χριστούγεννα, είναι το "Σώστε τη γη". Επίκαιρο και βλέπουμε έναν άλλο χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη, με οικολογική ανησυχία και ανατρεπτική συμπεριφορά. Προτιμά να μην πάει τα δώρα στα παιδιά, προκειμένου να αφυπνίσει την κοινωνία στην οικολογική καταστροφή με ένα πολύ αγωνιστικό σχέδιο.
Εντυπωσιάστηκα από την ιστορία και απορώ πως ένα τόσο ωραίο και εκπαιδευτικό βιβλίο είναι εξαντλημένο από τους εκδοτικούς οίκους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίπτυχο και βίντεο που μπορείτε να το δείξετε στην τάξη σας. Αλλά η αξία του βιβλίου είναι αδιαπραγμάτευτη και μακάρι να μπορέσετε να το βρείτε.
Στο νηπιαγωγείο το διαβάζουμε καθημερινά από λίγο, ώστε μέσα απο την συζήτηση τα παιδιά να κατανοήσουν την υπόθεση.

Φύλλα εργασίας με αφορμή το παραμύθι:



Εποπτικό υλικό για τα Χριστούγεννα

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε 24 πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής που αφορούν Την Θεία Γέννηση: Nativity


Πληροφορίες για τα ήθη κι έθιμα των Χριστουγέννων βρίσκουμε στους εξής συνδέσμους:


Διαβάζουμε το παραμύθι "Το ταρανδάκι που σώζει την πρωτοχρονιά!". 

Ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον δικό τους δυναμωτικό πουρέ για το άρρωστο ταρανδάκι και να μας πουν ποιά συστατικά έβαλαν μέσα! Μετά δείχνουμε πως θα φτιάξουμε έναν τάρανδο με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι: μια χάρτινη σακούλα από μανάβικο ή οποιαδήποτε καφετί χάρτινη σακούλα, οδοντογλυφίδες ή καλαμάκι και ψαλίδι, κόλλα υγρή και στικ. 
Σχεδιάζουμε δύο οβάλ ένα μικρό για κεφάλι και ένα μεγαλύτερο οβαλ για σώμα και τα κόβουμε! Κόβουμε τρία στρογγυλά μικρά : ένα για ουρά και δύο για αφτάκια! Κόβουμε και τέσσερα ορθογώνια για πόδια και συναρμολογούμε, μπορούμε να τα κολλήσουμε πάνω σε ένα χαρτί και να ζωγραφίσουμε το φόντο όπως θέλουμε!

Παραμύθια που μπορούμε να διαβάσουμε online:
Η στολή του Άη Βασίλη της Άννας Παππά


https://tinyurl.com/qq3vo35

Το πατρόν που φτιάξαμε είναι το εξης:
λεπτομέρειες κάρτας

το μέγεθος της κάρτας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδάσκοντας την έννοια του σεβασμού στο νηπιαγωγείο

Θέλω να μιλήσω με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στο νηπιαγωγείο με μαθητή μου, σχετικά με το πως μαθαίνουν τα παιδιά το σεβασμό . Είναι ...