Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Ιανουάριος ονομασίες- Ο μύθος της Αλκυόνης- Οι 3 Ιεράρχες


Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου, πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων Ιανό. Ο Ιανός, είχε 2 κεφάλια: το ένα κοιτάει μπροστά (μέλλον) και το άλλο πίσω (παρελθόν).
Ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του χρόνου στα χρόνια του ρωμαίου αυτοκράτορα Νούμα Πομπίλιου, ο οποίος καθιέρωσε το 12μηνο ημερολόγιο με την προσθήκη και του Φεβρουαρίου, πριν από το Μάρτιο.Περισσότερα εδώ
Στην ελληνική λαογραφία έχει πάρει τα παραπάνω ονόματα, λόγω της σειράς, των φυσικών (καιρικών και αγροτικών) φαινομένων. Οι εικόνες, θα βοηθήσουν τα προνήπια και νήπια να θυμούνται τα ονόματα του Ιανουαρίου.

 Θεός Ιανός

Φτιάξαμε τον Θεό Ιανό με κανσόν το κεφάλι, χαρτί Α4 εκτυπωμένο την ρωμαϊκή ενδυμασία και προσθέσαμε από γκοφρέ χαρτί τον μανδύα!





Ο μύθος της Αλκυόνης και οι Αλκυονίδες μέρες

Ένας πολύ ωραίος μύθος για τον μήνα Ιανουάριο που μπορούμε να αφηγηθούμε στα παιδιά είναι των Αλκυονίδων Ημερών.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, μια από την οποία σας πουριάζεται παρακάτω:

"Η Αλκυόνη ήταν κόρη του θεού των ανέμων Αίολου και της Αιγιάλης θεάς της ακτής. Την όμορφη Αλκυόνη την είδε ο βασιλιάς Κύηκας, που βασίλευε σε μια πόλη της Θεσσαλικής Φθιώτιδας, την Τραχίνα. Αμέσως την ερωτεύτηκε και όπως γινόταν εκείνον τον καιρό έπρεπε να πάει να ζητήσει από τον πατέρα της Αλκυόνης, θεό Αίολο να του επιτρέψει να την παντρευτεί. Εκείνος δέχτηκε και οι δύο όμορφοι νέοι παντρεύτηκαν.
Ζούσαν ευτυχισμένοι και ήταν και πολύ αγαπημένοι. Αλλά άρχισαν να νιώθουν σαν τους θεούς και δεν άργησαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με τα ονόματα του Δία, πατέρα των Θεών και της γυναίκας του Ήρας. 
Όταν έμαθαν για αυτήν τους την ασέβεια ο Δίας και η Ήρα, θύμωσαν πολύ και συγκάλεσαν το συμβούλιο των θεών για να αποφασίσουν την τιμωρία του Κύηκα και της Αλκυόνης. Ο Δίας μεταμόρφωσε τον Κύηκα σε γλάρο και η δύστυχη Αλκυόνη καταδικάστηκε να τον αναζητάει μέρα και νύχτα στις ακρογιαλιές. Και ένιωθε τόσο απελπισμένη μη μπορώντας να βρει τον αγαπημένο της άντρα, που οι θεοί του Ολύμπου την είδαν και την λυπήθηκαν. Έτσι, αποφάσισαν να την μεταμορφώσουν κι αυτήν σε πουλί και μάλιστα σε ψαροπούλι, την Αλκυόνα, που ζούσε στις ακροθάλασσες ώστε να μπορεί να ψάχνει να βρει τον άντρα της.
Από το blog : Coming home to story (https://geoffmead.blog/tag/alcyone/)


Αλλά ακόμα και σαν πουλί η Αλκυόνα βασανιζόταν. Γιατί τον χειμώνα που γεννούσε τα αυγά της στα βράχια, οι μανιασμένοι άνεμοι δημιουργούσαν κύματα που της τα έσπαγαν.
Για δεύτερη φορά, ο Θεός Δίας την λυπήθηκε και σταμάτησε τους ανέμους για δεκαπέντε μέρες μέσα στο καταχείμωνο και ζέστανε τον καιρό, ώστε η Αλκυόνα να κλωσσάει τα αυγά της χωρίς φόβο. 
Αυτές τις δεκαπέντε μέρες του Ιανουαρίου που ο καιρός γλυκαίνει, βγαίνει ένας ήλιος που θυμίζει άνοιξη και κοπάζουν οι δυνατοί άνεμοι, ονομάστηκαν ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ από αυτό το όμορφο θαλασσοπούλι, την Αλκυόνα!"


Πληροφορίες για το θαλασσοπούλι Αλκυόνη μας δίνει η Ορνιθολογική εταιρεία ΕΔΩ
καθώς και πληροφορίες με πίνακες ζωγραφικής στην ιστοσελίδα της Αργολικής Βιβλιοθήκης ΕΔΩ

Βίντεο για τον μυθο:

Ο μύθος της αλκυόνας και οι αλκυονίδες μέρες, δραματοποίηση από τα Απίθανα Νηπιάκια του 17ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών

Κελάηδισμα Αλκυόνης

Τραγούδι για την αλκυόνη

-Δραματοποίηση του μύθου με την χρήση προτεινόμενης μουσικής:

Romantic Instrumental Music - Fairytale Castle

Carmina Burana - I. O Fortuna 


Των τριών Ιεραρχών 

Βίντεο: Τρεις Ιεράρχες για παιδιά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδάσκοντας την έννοια του σεβασμού στο νηπιαγωγείο

Θέλω να μιλήσω με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στο νηπιαγωγείο με μαθητή μου, σχετικά με το πως μαθαίνουν τα παιδιά το σεβασμό . Είναι ...