Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαλιγκάρι

 Τώρα το φθινόπωρο που έχουμε τα πρωτοβρόχια μιλάμε για το σαλιγκάρι! Αυτό το μικρό ζωάκι που ανήκει στα μαλάκια, δεν έχει κόκκαλα αλλά έχει κέλυφος ή όστρακο που το προστατεύει και είναι το σπίτι του. Λέγεται αλλιώς κοχλίας, σάλιαγκας, χοχλιός στην Κρήτη και καράολος στην Κύπρο. Όταν έχει ζέστη μαζεύεται στο καβούκι του και μπορεί να πέσει και σε νάρκη χωρίς να πιει νερό για μήνες! Αγαπά και βγαίνει με την υγρασία πχ όταν βρέχει. Τρώει χορταράκια και μικρούς βλαστούς.

Το σώμα τους βγάζει υγρό σαν σάλιο,  που το ονομάζουμε βλέννα και με την βοήθεια αυτού μπορεί να σέρνεται, καθώς δεν περπατάει! Στο κεφάλι τους έχουν 4 κεραίες που μεγαλώνουν και μικραίνουν!!! Οι 2 μεγαλύτερες από αυτές είναι μάτια και οι άλλες 2οι μικρότερες τα βοηθάνε να μυρίζουν. Κάθε σαλιγκάρι ζει ως 15 χρόνια. Όταν δύο σαλιγκάρια αγαπηθούν, κάνουν έως και 85 αβγά!!! Τα οποία γεννιούνται μετά από 2 έως 4 εβδομάδες.*

Αφού μάθαμε για τα σαλιγκάρια είδαμε κάποια είδη σε φωτογραφία και τα περιγράψαμε ως προς το σχήμα τους,  το χρώμα:





Εδώ https://www.flickr.com/photos/95158551@N04/16052548016/ θα δείτε μια πολύ ωραία φωτογραφία ενός σαλιγκαριού που κοιτάει μια πασχαλίτσα και μπορεί να γίνει αφορμή για συζήτηση και ανάπτυξη γλώσσας, ρωτώντας τα παιδιά "Τι μπορεί να λένε τα δύο ζωάκια μεταξύ τους" 


Η πρώτη μας κατασκευή είναι να κόψουν σαλιγκάρι από κανσόν χαρτί! Το σώμα σχεδιάζεται με καφέ χαρτόνια και το κέλυφος από ότι χρώα θέλετε! Εμείς διαλέξαμε κίτρινο,   πορτοκαλί και ροζ. Τις κεραίας τις κάναμε από σύρμα πίπας:




Διαβάσαμε το παραμύθι 'Ο Άρης το σαλιγκάρι' που υπάρχει και σαν αφήγηση στο youtube ΕΔΩ για όποιον δεν το έχει στη βιβλιοθήκη του και ζωγράφισαν ότι τους άρεσε πιο πολύ από την ιστορία.

Φτιάξαμε και σαλιγκάρι με μπαλάκια καφέ, πορτοκαλί, κίτρινο γκοφρέ:


Πατρόν






Δώσαμε προγραφικές ασκήσεις με βάση το σχήμα του σαλιγκαριού, από το http://emathima.gr Νο 9 και 10 φύλλα εργασίας!

Διαβάζουμε και το παραμύθι "Ράκης ο σαλιγκαράκης" και δίνουμε φύλλο εργασίας: Αν συναντούσες κι εσύ την νεράιδα που συνάντησε ο Ράκης σε τι θα ήθελες να σε μεταμορφώσει και γιατί;


 



Βικιπαίδεια

Μια υπέροχη φθινοπωρινή κατασκευή είναι ένα σαλιγκάρι φτιαγμένο από χρησιμοποιημένη πλαστελίνη, ξέρετε όταν παίζουν μέρες τα παιδιά και έχει πάρει αυτό το "ωραίο" γκρι χρώμα, που το πετάμε και βάζουμε καινούρια. Να λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε κι ανακύκλωση, κατασκευάζοντας σχέδια από πλαστελίνη και στην προκειμένη περίπτωση με λίγες πολύχρωμες χάντρες, να πετύχουμε μια πολύ ωραία κατασκευή από τα χεράκια τους! Ταυτόχρονα, είναι μια πολύ καλή άσκηση λεπτής κινητικότητας.
Παρεπιπτόντως, η εικόνα που εγώ ανεβάζω ως σαλιγκάρι στην πραγματικότητα είναι ένα ψάρι, αλλά επειδή μοιάζει πολύ με σαλιγκάρι γιαυτό την προτείνω!!!

Και αν κανείς θέλει να εμπνευστεί παραπάνω, ας περιηγηθεί στον σύνδεσμο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρτιος

Ο Μάρτιος, ο 1ος μήνας της Άνοιξης και ο 3ος όλου του χρόνου, σύμφωνα  με το Γρηγοριανό ηερολόγιο. Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο αντιστοιχεί με το μισό του 8ου μήνα Ανθεστηρίωνα και το 1ο μισό του Ελαφηβολιώνα, ενώ στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο 1ος μήνας του χρόνου! Έχει πάρει το όνομά του από τον θεό του πολέμου Mars (Άρης) κι έχει 31 ημέρες! Κανονικά η άνοιξη μπαίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και στην ελληνική λαογραφία έχουμε το έθιμο της χελιδόνας ! Βαγγελιώτης: από τον εορτασμό του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου Γδάρτης- Πεντάγνωμος: λόγω των καιρικών φαινομένων Φυτευτής: θεωρείται καταλληλότερος μήνας για να φυτεύουμε δένδρα Πουλιαντέρης: τα πουλιά έρχονται στη χώρα μας για να αναπαραχθούν Τραγούδια για τον Μάρτιο: Μάρτιος- Ορφέας Περίδης Τα κάλαντα του Μάρτη     Τα κάλαντα του Μάρτη 2 Να η άνοιξη- Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Σεπτέμβριος

Ο 9ος μήνας του ημερολογίου μας έχει 30 ημέρες και πήρε την ονομασία του από το λατινικό septem που σημαίνει επτά, γιατί στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο έβδομος μήνας. Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει πάρει από τον λαό κάποιες ονομασίες: Σταυρίτης από την θρησκευτική γιορτή της Ύψωσης Του Σταυρού στις 14 Σεπτέμβρη, μέρα κατά την οποία μοιράζεται βασιλικός στις εκκλησίες που ονομάζεται και "σταυρολούλουδο". Τρυγητής γιατί είναι ο μήνας του τρύγου των αμπελιών. Πετμεζάς , από το πετιμέζι που παρασκευάζουν αυτόν το μήνα. Σποράρης , που είναι ποντιακή ονομασία, λόγω της σποράς ορισμένων δημητριακών, οσπρίων και λαχανικών. Σκεπαστής  θα συμπληρωθεί σύντομα το πεδίο Ορτυκολόγος επειδή περνάνε από την χώρα μας τα ορτύκια που αποδημούν.

Φεβρουάριος ονομασίες

 Ο Φεβρουάριος, ο 2ος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την λατινική λέξη februare: εξαγνίζω.  Ο ελληνικός λαός του έχει δώσει διάφορες ονομασίες. Φλεβάρης, λόγω της δημιουργίας υπόγειων ρευμάτων νερού από τις ασταμάτητες βροχές, παρομοιάζοντάς τα με τις φλέβες του ανθρώπινου σώματος. Λησμονιάρης γιατί αν ξεκινήσει να βρέχει ξεχνάει να σταματήσει. Φλιάρης (χλιαρός)  Λέγεται Άι - Τρύφωνας, από την θρησκευτική γιορτή.  Κουτσοφλέβαρος, μικρός ή κουτσός γιατί έχει τις λιγότερες μέρες από όλους τους μήνες, 28 ή 29. Αλλά και Κούντουρον (Πόντος) που σημαίνει κομμένη ουρά, για τον ίδιο λόγο. Κλαδευτής γιατί κλαδεύουν τα δέντρα και μεθυσμένος γιατί θεωρείται ότι δεν ξέρει τι κάνει. Πηγές: elniplex http://users.sch.gr/vaxtsavanis/fevrouarios.html https://www.sansimera.gr/articles/500/178 https://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/45912