Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνοιξη στο νηπιαγωγείο!

 Ανοιξη:

Μιλάμε για τις ονομασίες του Μαρτίου

Μαθαίνουμε τον μύθο της Περσεφόνης :

Ο μύθος με ερωτήσεις και σύνδεση με τα συναισθήματα από το κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης 

Ο μύθος στην Νηπιοχώρα

Η αρπαγή της Περσεφόνης στο youtube με ωραία εικονογράφηση 

Η αρπαγή της Περσεφόνης στο youtube από τον Σαββόπουλο

Ο μύθος της Κλυτίας (ηλιοτρόπιο)

Μιλάμε για τα έντομα 

Αυτές τις μέρες μαθαίνουμε για τα έντομα που ζουν στην φύση και τα παιδιά πάντα τα παρατηρούν την άνοιξη στην αυλή και στην εξοχή! Λέμε για τον κύκλο της ζωής των εντόμων, με την πεταλούδα, για τα μυρμήγκια, τις μέλισσες κλπ.


Ένα πολύ ωραίο βιβλίο που έτυχε να υπάρχει στο σχολείο μας με τίτλο ΄Κέλυ η μικρή σφήκα΄, έγινε η αφορμή να συζητήσουμε για τα έντομα και για τα συναισθήματα και την δημιουργία υγιών σχέσεων μεταξύ των παιδιών. 
Η Κέλη είναι μια σφήκα διαφορετική από τις άλλες γιατί είναι κατάμαυρη! Έχει βάλει στόχο να αποκτήσει ρίγες με κάθε τρόπο! Η Αφελίς, μια άλλη σφήκα, την κοροϊδεύει και τα άλλα έντομα την βοηθάνε να πραγματοποιήσει το όνειρό της! Επειδή είναι πολυσέλιδο παραμύθι το διαβάζουμε κεφάλαιο- κεφάλαιο και συζητάμε τα σημεία που μας ενδιαφέρουν κάθε φορά. Είναι η τέλεια αφορμή για να θίξουμε θέματα όπως: αποδοχή, διαφορετικότητα, θέματα σχολικού εκφοβισμού, φιλία, στοχοθεσία και στοχοπροσήλωση. Ολοκληρώνοντας κάθε μέρα και ένα κεφάλαιο, διαπίστωσα πόσο τους άρεσε η ιστορία και πως με τη συζήτηση μπόρεσαν να κατανοήσουν την ροή της μεγάλης ιστορίας, αλλά και τις έννοιες ή τις αξίες που ήθελα σαν εκπαιδευτικός να τονίσω στα παιδιά. Εστιάσαμε στην τροποποίηση της συμπεριφοράς της σφήκας Αφελίς, που στο τέλος μετανιώνει και ζητάει συγνώμη και έκτοτε χρησιμοποιούμε την φράση: "Μπορείς να διορθώσεις την συμπεριφορά ή την πράξη σου", σε ανάλογες περιπτώσεις.

Εργασία με αφορμή το παραμύθι



Εργασία με αφορμή το παραμύθι


Το στεφάνι της Πρωτομαγιάς, από χάρτινο πιάτο κομμένο που βάψαμε καφέ, τα λουλούδια και τα φύλλα απο αφρώδες υλικό. 
Η κατασκευή της μέλισσας έγινε με κανσόν κίτρινο, μαύρο γλασέ, που έκοψαν μόνα τους τα παιδιά , και χαρτί χοντρό άσπρο (από χάρτινο πιάτο που περίσσεψε) τα φτερά!


Μελισσάκια απο πλαστελίνη

Λιβελλούλες
Οι λιβελλούλες μας είναι από γλωσσοπίεστρο, χαρτόνι αφρώδες γυαλιστερό και χρωματιστό κανσόν! Και οι κάμπιες μας από γλωσσοπίεστρο και πομ-πον!!!


Κάμπιες






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νοέμβριος ονομασίες

Ο μήνας Νοέμβριος πόρε το όνομά του από την λατινική λέξη novem = εννέα, γιατί ήταν ο 9ος μήνας του δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου. Στο δικό μας, το γρηγοριανό ημερολόγιο, είναι ο ενδέκατος μήνας και τελευταίος μήνας του φθινοπώρου. Ερμηνεία: Βροχάρης από τις συχνές βροχές Ανακατωμένος, από τις άστατες καιρικές συνθήκες Σκιγιάτης ή Χαμένος, από τις περισσότερες ώρες που κρατάει η νύχτα από την ημέρα και περιορίζει τις αγροτικές ώρες δουλειάς που χάνονται. Σπορίτης, από την σπορά των δημητριακών κι οσπρίων. Κρασομηνάς, επειδή είναι ο μήνας που ανοίγουν τα κρασιά. Μπρουμάρης, απο την μπρούμα, ομίχλη και Παχνιστής, από την πάχνη που δημιουργείται τα πρωϊνά από το κρύο και την υγρασία. ΠΗΓΕΣ: http://www.sansimera.gr/articles/500/187 http://www.libver.gr/%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%AC%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5/ http://www.mati...

Ξεκινάμε στο νηπιαγωγείο!!!

 Δραστηριότητες για την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο Ο Σεπτέμβριος είναι πολύ σημαντικός μήνας για την προσαρμογή των μαθητών στο πρώτο σχολικό περιβάλλον, αλλά και των παιδιών που φοίτησαν στον παιδικό σταθμό, μιας και το νηπιαγωγείο είναι σχολείο με περισσότερες απαιτήσεις και διαφορετική δομή από τους παιδικούς σταθμούς. Πέραν από τα παιχνίδια προσαρμογής, συζήτηση των σχολικών κανόνων και την γνωριμία με το χώρο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές, στο άρθρο προτείνονται κάποιες ιδέες για φύλλα εργασίας που συνοδεύουν όλα τα παραπάνω.  Κλασική εργασία της πρώτης εβδομάδας του νηπιαγωγείου είναι να ζητήσουμε  από τους μαθητές μας να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους. Αυτή η εργασία μπορεί να δίνεται και ανά τρίμηνο, σαν δείκτης προόδου της γραφής και εικαστικής δραστηριότητας. Το "σχολείο των ζώων" είναι ομαδική εργασία με αφορμηση από το σχετικό παραμύθι.  Ξεχωρίζω το αρχικό γράμμα του ονόματος μου.  Η εργασία είναι χειρόγραφη από τη νηπιαγωγό.  Μια ενα...

Οκτώβριος

O Οκτώβριος έχει πάρει το όνομά του από την λατινική λέξη Octo=οκτώ, γιατί ήταν ο όγδοος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Στο γρηγοριανό ημερολόγιο είναι ο δέκατος μήνας και έχει 31 ημέρες. Ερμηνεία: Βροχάρης, για τις ευεργετικές για τα φυτά βροχές του. Σποριάς ή Σπαρτός, για την σπορά των σιτηρών και το φύτεμα των λαχανικών. Μπρουμάρης, δηλαδή ομιχλώδης, σκοτεινός. Παχνιστής, από την πάχνη που καλύπτει τους αγρούς. Μικρό καλοκαιράκι, λόγω των καλών ηλιόλουστων ημερών του, που επιτρέπει τις αγροτικές εργασίες. ΠΗΓΕΣ: http://www.sansimera.gr/articles/500/186 http://users.sch.gr/vaxtsavanis/oktobrios.html http://www.matia.gr/7/71/7106/7106_2_10.html Στο youtube στη λίστα μου θα βρείτε τραγούδια των Παντελή Θαλασσινού και Ορφέα Περίδη για τον Οκτώβριο. - Διαβάσαμε την ιστορία "Η φαντασία του Οκτωβρίου" από το βιβλίο "Τα παιδιά του Φθινοπώρου" της Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε πιο πού από την ιστορία : - Κάναμε χειροτεχνία ...